Cateringvirksomhed i vækst
Sara Bisgaard og hendes kompagnon, Jesper Saaby, ejer og driver Madomhu ApS. Virksomheden, som Sara og Jesper startede i 2020 i Hedensted, har rygende travlt. Og nu overvejer de at finde endnu større lokaler.
Sara fortæller her om virksomhedens styrker:
”Vores styrke er, at vi både er en slagter og en kok. Vi supplerer hinanden supergodt. Han ved alt om kød - også i forhold til at hente tilbud hjem på kød, og jeg ved alt om tilberedning. Vi laver også vores eget charcuteri som skinke, bacon, rullepølse etc. Det er ikke mange steder man gør det, men det kan vi herude. I 2020 startede vi Madomhu i Hedensted, da Sognegårdens faciliteter blev for små. Og nu har vi rygende travlt i Madomhu, så jeg er begyndt at leje Ølsted Sognegård ud, så det fungerer mere som et forsamlingshus. Så kan de vælge, om de vil have mad fra Madomhu, og det vil de ofte rigtig gerne. Vi kører en stor mængde af selskaber ud af huset, så det blev for svært at være begge steder. Da gaspriserne steg, kunne vi godt mærke en nedgang i omsætningen. Derfor begyndte vi at lave færdigretter fra bunden. Det er boller i karry, bøf stroganoff, lasagne og så videre. Det vi har fundet ud af med disse retter er, at det marked eksploderer. Det er til alle aldersklasser og mange af de kunder er stamkunder. Den eneste måde vi annoncerer med det på er de sociale medier, men rygtet går også mund til mund og vi får mange nye kunder af den vej. Folk synes det er rigtig godt med en nem aftensmad. Og hvis vi en weekend kun har to selskaber ud af huset, laver vi eksempelvis 40 tapas planker som der også er stor rift om. Desuden går vores surdejsbrødssalg også strålende. Vi leverer også mad til Palsgaard Sommerspil. Og vores stegte juleænder stryger også afsted. De første to dage solgte vi over 100 ænder, og mange har tradition for at hente deres and her den 23. december. I år har vi sat et loft på at vi max. vil stege 450 ænder.
Alle prisstigningerne i 2020 gav os et hårdt år. Derfor måtte vi skære ind til benet. Vi skiftede revisor og fik gået vores forsikringer igennem. Altså taget det hele op til en effektiviseringsproces. Så i år er vi kommet ud med et rigtig flot regnskab. Det er vi glade for og stolte af”.
Argentinsk flid og humør
Sara fortæller, at virksomheden ikke har været ret involveret i erhvervsnetværket indtil videre, da driften har fyldt meget. Men der bliver de aflastet lidt nu af en herboende Argentiner:
”Vi har ikke været så gode til at bruge erhvervsnetværket, men jeg synes heller ikke, vi har hørt så meget eller haft besøg i vores opstart. Det kan være, vi ikke har været gode nok til at række ud. Men vi har senest været til iværksætterfestival i Hedensted, og det var meget godt. Vi har ansat en køkkenmedhjælper fra Argentina og hun gør det supergodt. Hun taler kun spansk og har et sindssygt gå-på-mod, så det er sjovere at komme på arbejde nu, hvor hun kan aflaste lidt, og vi ikke står med det hele selv. Hun kan virkelig arbejde og er dygtig. Jeg kan tale spansk, men vi skal gerne have lært hende noget mere dansk, så hun også kan kommunikere med kunderne herude. I starten var det meningen, at hun skulle ansættes til rengøring i Sognegården, men vi kunne se, at hendes arbejdsiver og evner gjorde, at vi kunne bruge hende i køkkenet. Hun arbejder 24 timer ugentligt, og det fungerer bare rigtig godt”.
Kvalitet og effektiv brug af tiden
Madomhu har ramt plet med produktionen af færdigretter. Når de har rygende travlt, er fokus et andet sted, men i perioder med lidt at lave, er det en god måde at skabe omsætning på:
”Vi laver alt fra bunden og går meget op i kvalitet. De ting vi bruger, er ordentlige råvarer, og så går vi meget op i god service, hvor dialogen med kunden i forhold til selskaber er toptunet fra start. Vi vil gerne have den personlige kontakt til kunderne, og de er velkomne til at komme forbi, så vi kan ses ansigt til ansigt inden deres arrangementer løber af stablen. Nogle weekender har vi 20 selskaber ud af huset, og det har vi kapaciteten til nu. Det kunne vi ikke fra Sognegården. Palsgaard holder også arrangementer for de ansatte, som vi leverer til. Der er ca. 500 kuverter, og det har vi ikke problemer med at håndtere. Vi har investeret i nogle større maskiner til at lave vores færdigretter, for vi laver ikke bare 10 ad gangen. Når folk kommer og køber 8-10 færdigretter, går det stærkt. Vi har lige haft en stille uge, og når vi har det, kan vi altid bakke op og få produceret nogle færdigretter. Så vi optimerer vores tid, så vi hele tiden kan skabe omsætning, og supplere op. Også med weekend tapas”.
Overvejelser om udvidelse
Sara fortæller, at virksomheden har planer om at vækste. Der er dog nogle overvejelser, som skal gøres i den forbindelse:
”Vi vil gerne selvfølgelig blive større, og gøre delen med vores convenience food endnu større. Når min kompagnon har lavet hjemmelavet rullepølse eller andet, kommer der mange og henter. Vores udfordring er, at vi mangler lidt butiksplads, for vi sælger også kødudskæringer som Tomahawk steaks eller Côte du beouf. Vi har været i gang i nogle år nu, og der er i den grad et marked for det her. Men det er dyrt at udvide, og det er lidt et sats. Hvis vi beslutter at øge vores salg af færdigretter, skal vi investere i tre ting; plads, ansatte og flere maskiner. Det er under overvejelse pt. Så må vi se om vi skal blive i dette lokale, eller om vi skal rykke i noget større. Det vi skal have hjælp til, er også noget marketing, så vi kan øge vores rækkevidde. Der vil jeg gerne have lidt kurser. Vi nærmer os 6000 følgere på Facebook, men vi overvejer også andre platforme”.
Faktaboks
Sara Bisgaard og Jesper Saaby ejer og driver Madomhu. Sara er uddannet kok fra restaurant Neptun i Vejle og forpagtede tidligere Rindbækgård Golfrestaurant i fem år. Jesper blev udlært slagter i 1994 og har haft egen slagterforretning. Nu driver han, ved siden af Madomhu, Slagter Saaby, som sælger kød engros. Kompagnonerne tilbyder mange forskellige menuer, der passer til forskellige lejligheder, som eksempelvis bryllupper, barnedåb, konfirmationer og fødselsdage. Derudover laver de færdigretter, tapasplatter og bager eget brød til salg ud af huset.