Gå til hovedindhold

Stor arbejdsplads fejrer 50-års jubilæum

Peter Sønderskov er direktør i Nilan A/S. Han fortæller her om nogle af de styrker, der har gjort, at virksomheden til oktober kan fejre 50-års jubilæum:

Indhold

    ”Virksomheden Nilan tilhører min far. Jeg har været 10 år hos en stor tysk spiller på markedet, men er tilbage nu. Jeg har et indgående kendskab til virksomheden, og flere af medarbejderne har passet på mig i produktionen, da jeg var helt lille. Vi har en ekstrem sund kultur og nogle meget stærke værdier, og så er det drevet af innovation og et konstant fokus på konkurrenceevne. Så internt sund og rask og konkurrencedygtig udadtil. Vi har en medarbejderstab, hvor nogen snart har været her i mere end 40 år, og vi har tredje generation ansat her i dag, så der er en dybt forankret forståelse af virksomheden. Derfor er der mange processer, som kva den lange historik kører af sig selv og ligger indlejret hos alle medarbejdere. Vi har altid fokus på at holde omkostningerne på et niveau, så vi kan konkurrere. Vi arbejder i et globalt marked, hvor vi er en mindre spiller. Derfor er det ofte vores konkurrenter, som er større, der dikterer priserne vi er oppe i mod. Men vi har været gode til at omkostningssætte os, så vi kan lege med og finde vores niche i det marked. Det hele er hængt op på et stærkt og moderne produktionsapparat og produkter, der er målrettet lavenergihuse og byggerier. Derfor har vi ramt et marked, der i det lange perspektiv er i en lang opadgående kurve. Og så er vi kendt for innovation, og vi har vores egen udviklings- og forskningsafdeling. Vi lytter flittigt til kunderne og markedet, så vi er ofte teknologisk lidt længere fremme kva vores størrelse og agilitet.
    Ligesom alle andre er vi underlagt tiltag fra EU – det er vi styret af, så det politiske på europæisk niveau er vi meget præget af. Det er ikke altid det er det bedste for miljø og mennesker, og de udfordringer arbejder vi dagligt med at løse. Vi kan ikke bare udvikle efter, hvad vi mener er det rigtige og det bedste, men vi må følge de krav, der kommer fra de højere instanser”.

    Kommende game changer

    Nilan A/S er, med sin beliggenhed i Hedensted, ikke tæt på det politiske apparat. Men virksomheden trives i lokalområdet, selvom Peter Sønderskov savner en klar kommunal erhvervsstrategi:

    ”Nilan er en succeshistorie, og det er lykkedes os at gøre det her fra Hedensted, selvom det er langt fra magtens centrum. Selv er jeg meget lokalt forankret, og bor selv i byen. Jeg kunne godt savne en mere klar erhvervsprofil for kommunen og en klar strategi for, hvilke erhverv vi gerne vil tiltrække. Dog kan vi godt mærke, at der er en tilflytning og en vækst i området, og det betyder også, at der er kommet flere kompetente kandidater til nogle af de videnstunge stillinger, vi udbyder. Og så glæder vi os til at motorvejsnettet bliver udbygget. Det bliver en game changer, når det står færdigt”.

    Jubilæum og generationsskifte

    Peter tiltrådte som direktør i Nilan A/S den 16. september. Tidligere har hans far drevet virksomheden igennem 50 år. En kæmpe præstation, som blev hyldet i virksomheden til jubilæet den 1. oktober, hvor også borgmester Ole Vind og erhvervschef Heidi Baltzer deltog: 

    ”Det der gør os unikke er, at vi har produkter og services, hvor du har det helt rigtige match imellem pris, kvalitet og ydelse. Der har vi været dygtige til at ramme den helt rigtige hylde på de parametre. Og så har vi et stærkt netværk af dygtige forhandlere og agenter, som distribuerer og sælger vores produkter. Det tager tid at opbygge sådan et netværk, og det er vi lykkedes med igennem de 50 år, som virksomheden har eksisteret. Den første oktober har vi 50-års jubilæum og min far har driftet det i alle de 50 år. Det er en kæmpe præstation af ham og af virksomheden. Han har altid understreget, at det ikke havde været muligt uden alle de dygtige medarbejdere, der er i virksomheden. Det er altid dem han fremhæver. Min far har lagt rigtig mange timer og ofret meget på det personlige plan, for at få virksomheden sund og levedygtig. Det er nærmest overmenneskeligt, det han har udrettet.  Det er en stor dag for virksomheden. Og på dagen vil både min far og jeg være til stede, for at markere, at jeg overtager roret og fører virksomheden videre”.

    Fortsat fokus på medarbejdernes nøglerolle

    Igennem alle årene, har ledelsen i Nilan A/S værdsat medarbejderne højt. Det kommer ikke til at ændre sig i fremtiden. Der er endda planer om at vækste og skabe endnu flere arbejdspladser:

    ”Vi vil, med basis og fundament i de tidligere nævnte sunde værdier og den sunde kultur, sikre virksomheden og vores berettigelse i et marked, som bliver mere og mere konkurrencepræget. Det er trin et. Det gør vi ved at begynde at arbejde mere systematisk med forbedringer, og have endnu mere fokus på vores udvikling og slutteligt en styrkelse af vores salg og vores forhandlernetværk. Nyligt har vi sikret os mere areal ved domicilen, så vi har plads til at udvide, og er også fremtidssikrede på det punkt. Nilan A/S koncernen beskæftiger omkring 350 ansatte og på domicilen er vi omkring 200 ansatte. Vi vil gerne ansætte flere – en produktionsvirksomhed som ikke vækster på sigt, dør ofte. Så det er os magtpåliggende at udvide. Dog har vi ikke planer om at blive de største i branchen. Der skal stadig være en tæt kontakt mellem ledelsen og vores ansatte, den må vi ikke miste. Derfor er det ikke vækst for enhver pris, men snarere en nødvendig vækst”.

    Faktaboks

    Nilan laver ventilationsanlæg og varmepumper ud fra en overbevisning om, at man får det bedste resultat ved at vælge den rigtige løsning fra starten. Produkterne har en lang levetid, og nogle af de anlæg, som blev produceret for over 30 år siden, kører endnu. Nilan fremstiller produkter af høj kvalitet, der har et lavt energiforbrug og en lang levetid. Og det er til gavn for både kunderne og klimaet. I oktober 2024 fejrer Nilan 50-års jubilæum, og da virksomheden er stærk på kvalitetssikring og produktudvikling, står den stærkt rustet til fremtiden og 50 år mere. Du kan læse mere på nilan.dk.